De lente doet ons verlangen naar andere gerechten. Waar je ‘s winters trek hebt in een hartverwarmende en stevige maaltijd zoals stamppot of een stoofpotje, zijn in het lenteseizoen de wat frissere, lichte maaltijden vooral geliefd. Het voorjaar is daarom het ideale seizoen voor bijvoorbeeld vis, gerechten met lentegroenten, asperges of een lekkere rijkgevulde salade. Of misschien kun jij niet wachten tot het straks warm genoeg is in de achtertuin voor de eerste barbecue! 

Een smaakvolle, bijpassende wijn maakt zo’n zonnig gerecht natuurlijk helemaal compleet. Daarom hebben we bij een aantal favoriete gerechten voor het komende seizoen een fijne wijntip voor je uitgezocht. 

Risotto met lentegroenten 

Maak eens een heerlijke lenterisotto met typische voorjaarsgroenten zoals courgette, doperwtjes en venkel, en je proeft gewoon het voorjaar! Heerlijk met bosuitjes, geroosterde pijnboompitten en met een zelfgemaakte pesto met citroen en basilicum. Serveer de risotto met halloumi en cherrytomaatjes uit de oven.

Een knisperend frisse witte wijn sluit mooi aan bij dit verfijnde lentegerecht. Heerlijk om te combineren bij de halloumi is bijvoorbeeld een sancerre. Deze elegante wijn uit de Franse Loire gemaakt van Sauvignon Blanc druiven heeft een verfijnd en aangenaam fris en levendig karakter. Je proeft enerzijds fris fruit zoals appel, kruisbessen en mango, maar ook een verfijnde minerale toets. Een schitterende aanvulling op deze verrukkelijke risotto! 

Barbecue

Ben jij een echte barbecue liefhebber en houd je het weerbericht al goed in de gaten? Sla dan zeker alvast een stel mooie wijnen in voor als het straks warm genoeg is voor de eerste barbecue van het jaar! De perfecte wijnen bij geroosterd vlees van de barbecue zijn over het algemeen stevig en robuust van karakter. Tempranillo of syrah, maar ook een charmante Italiaanse wijn zoals Chianti of Amarone zal heerlijk smaken bij gegrilde worstjes en hamburgers. 

Bij vis van de barbecue kun je kiezen voor een wat vollere witte wijn zoals een zwoele Chardonnay met wat houtrijping of Viognier. Deze wijnen hebben lage zuren en een fijne ronde smaak, die mooi aansluit bij het milde, zachte van de vis. Ook Cava leent zich uitstekend bij geroosterde zalm, makreel of tonijn. 

Asperges 

Vanaf april kunnen we weer volop genieten van asperges. Een heerlijke veelzijdige lentegroente met een bijzonder zachte, verfijnde en milde smaak. De witte asperges zijn fantastisch te combineren met een stukje zalm of met ham en ei. De groene asperges doen het goed door salades, maar ook door een pasta of risotto.
Bij witte asperges adviseren we een wijntje met een mooi subtiel en fris karakter en fijne zuren zoals Riesling, maar ook Pinot Blanc is een fijne match. 

De groene asperges zijn erg lekker met Verdejo of Gruner Veltliner, maar ook soepele rode wijnen zoals een lichtgekoelde Beaujolais of Pinot Noir zijn een goede begeleider. 

Geniet van een heerlijk voorjaar!