Met de feestdagen wordt vaak een uitgebreid feestmenu met meerdere gangen geserveerd. Niet alleen omdat je dan de hele avond kunt blijven tafelen en genieten, het is ook prettig als er tussen de gerechten door een kleine tussenpauze plaatsvindt. Zo kun je rustig de tijd nemen voor het heerlijke eten en voor elkaar, en de verschillende smaken even op je in laten werken.

Tijdens het voorgerecht staan je zintuigen nog volledig op scherp, en ben je vol verheuging naar wat het kerstdiner verder zal brengen. Daarom mag bij je voorafje zeker een elegante, verfijnde wijn geïntroduceerd worden. Het is hierbij verstandig om te kiezen voor een lichte, frisse wijn die niet te overweldigend is, en die je eerste gang op de juiste manier begeleidt. Om je te helpen met het maken van een wijnkeuze voor bij het voorgerecht, hebben we een aantal mooie combi’s voor je uitgelicht!

Aperitief

De tafel is prachtig aangekleed en omringd door fijn gezelschap. Dit is het moment om een mooie eerste kerstwijn te presenteren, waarmee de avond mag worden ingewijd. Een mousserende wijn leent zich uitstekend bij zo’n gelegenheid. Perfect als aperitiefwijn vanwege de lichtheid en fijne mousse, maar ook omdat de bubbels iets buitengewoon feestelijks uitstralen. En wist je dat mousserende wijnen bovendien je smaakpalet reinigen? Je kunt het glas bijvoorbeeld heffen met een heerlijke fruitige Prosecco, of een smaakvolle Cava. Als je eens wil uitpakken is een exclusieve Champagne ook een schitterende optie als aperitief!

Voorgerechten met vis en schelp- en schaaldieren

De zalmbonbon, kreeftensoep of garnalencocktail zijn ware Nederlandse klassiekers onder de voorgerechten met kerst. Bij deze zilte, milde smaken uit de zee matcht een friszure wijn het beste. Combineer deze kleine gerechtjes bijvoorbeeld met een heerlijk frisse pinot wijn en je zit helemaal goed. Pinot Grigio is fris en toegankelijk, maar heeft ook zeker genoeg diepgang en elegantie. Bij vis en bij schelpdieren kun je beter een vrij jonge Pinot drinken, vanwege de frisse zuren die voor een mooie balans zorgen. De houtgerijpte versie is namelijk wat rijker en voller qua aroma’s, en is daarom een mooie partner voor bij gebakken of gegrilde zeevruchten.

 

Voorgerechten met vlees

Voorafjes met vlees zoals rundercarpaccio of een pasteitje met wildragout, maar ook parmaham met meloen gaan uitstekend samen met een droge witte, of soepele rode wijn met niet te veel tannines. Schenk bijvoorbeeld een heerlijke Merlot of Pinot Noir bij deze voorgerechten, en je zit zeker goed. Het vlees kan deze lichte rode wijnen goed hebben. Met een echt krachtige wijn kun je beter wachten tot bij het hoofdgerecht. Ook gaan de verfijnde smaakprofielen van carpaccio goed samen met een fruitige Rosé.

Conclusie: bij ieder voorgerecht past weer een andere wijn. Stem de twee zorgvuldig op elkaar af en je diner zal nog lekkerder smaken!